Recept från uppträdanden i matstudion

Linda Klintefjords glutenfria tårta

Solrosbotten
100 g smör
135 g socker
60 g solrosfrön
55 g glutenfritt havremjöl
0,5 tsk salt
125 g äggvita
 
Bryn smöret och låt svalna. Mixa solrosfröna till ett grovt mjöl. Blanda torra ingredienser med smöret och rör sist i äggvitan.
Grädda i springform 18-20 min, 175 grader.
 
Havtornspannacotta
150 g havtorn
375 g grädde
100 g socker
1 tsk vaniljpulver
3 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen. Kör havtornen i mixer och sila. Blanda havtornsjuicen med grädde, socker och vanilj och värm upp till mellan 92-98 grader. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i blandningen. Sila och kyl pannacottan i vattenbad. Häll över i tårtformen och ställ i frysen minst 4 timmar innan du lägger nästa lager.
 
Chokladpannacotta
300 g grädde
200 g mjölk
100 g socker
100 g hackad mörk choklad
1 tsk vaniljpulver
3 gelatinblad
 
Blötlägg gelatinbladen. Blanda grädde, mjölk, socker, hackad choklad och vanilj och värm upp till mellan 92-98 grader. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i blandningen. Sila och kyl pannacottan i vattenbad. Häll över i tårtformen och ställ i frysen minst 4 timmar innan du vänder upp tårtan.
 
Italiensk maräng
50 g vatten
160 g socker
80 g äggvita
10 g citronsaft
 
Koka upp socker och vatten till 121 grader. Under tiden vispar du äggvita och citronsaft till ett skum. Häll i sockerlagen mycket långsamt och under fortsatt vispning och fortsätter sedan vispa tills marängsmeten inte längre är varm.
 
Havtornsgelégodis

375 g socker
150 g vatten
125 g honung
120 g havtornsjuice
32 g gelatin
 
Blötlägg gelatinet. Koka upp socker, vatten och honung till 140 grader. Rör i havtornsjuicen (det kommer börja bubbla och ånga rejält så stå inte med huvudet över grytan...) och låt smeten koka upp till 115 grader. Krama ur och lägg i gelatinet och blanda tills det smält ordentligt. Häll smeten i silikonformar och låt stelna ett gäng timmar innan du rullar godisarna i socker. 

Lizzie Magnussons lagade höstsoppor ur Ylva Bergqvist bok, 52 soppor

Broccolisoppa med citron och knaperstekt bacon

Släng inte broccolistammarna utan låt dem bli ett syrligt och tuggvänligt inslag i soppan. Om du utesluter bacon blir soppan helt vegetarisk. 

4 portioner

4 vitlöksklyftor
2 broccolihuvuden, ca 500 g
olja till stekning
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
80 g babyspenat
2 dl mascarpone
salt, svartpeppar

Marinerad broccoli
2 tsk citronsaft
finrivet skal från 1 tvättad citron
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
 
Till servering
130 g bacon
olja stekning
några spenatblad eller färsk basilika

1. Skala och skiva vitlöken. Skär av broccolibuketterna och spar stammarna. 

2. Fräs vitlöken i olja i en kastrull i cirka 2 minut på hög värme under omrörning tills den är rostad men inte bränd. Lägg i broccolibuketterna, häll på buljong och koka i cirka 10 minuter tills broccolin är mjuk. 

3. Skala och skär broccolistammarna i mindre tärningar. Marinera tärningarna i citronsaften, citronskalet och olivoljan. Smaka av med salt och peppar.

4. Knaperstek baconet i olja.

5. Lägg i spenaten i soppan och låt den bli mjuk. Tillsätt mascarpone och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar.

6. Toppa soppan med de citronmarinerade broccolitärningarna och bacon. Garnera med spenat eller basilika.

Tips! 
Mascarpone är en fet italienst färsokst. Du kan ersätta den med creme fraiche. 

Tomatsoppa med fetaost och salamichips

Chipsen blir bäst om salamin är riktigt tunt skivad med du kan så klart byta ut den mot tunt skivad parmaskinka. Soppan blir också god med en klick yoghurt och rostade kikärter.

4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
2 burkar finkrossade tomater, ca 800 g
5 dl grönsaksbuljong
1 tsk salvia
1 dl vispgrädde
honung
salt, svartpeppar
 
Till servering
60 g tunt skivad salami
100 g fetaost
färsk basilika

1. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja i en kastrull i cirka 5 minuter på medelvärme. 

2. Häll på tomater, buljong och salvia och koka upp. Låt koka 5 minuter.

3. Stek salamiskivorna i lite olja i en stekpanna i cirka 5 minuter tills de är knapriga. Lägg på ett hushållspapper. 

4. Mixa soppan slät. Späd med grädden och koka upp igen. Smaka av med honung, salt och peppar. 

5. Smula fetaosten över soppan tillsammans med korvskivorna. Garnera med basilika.