Saluhallen
Tänk dig en saluhall där dofter och smaker från gårdar och producenter runt omkring Halmstad samlas. Ett rum där du möts av en varm känsla och nästan kan känna smaken av krämiga ostar, krispiga morötter och saftiga bär bara av att känna dofterna. I varje tugga känner du kärleken till det hantverk som ligger bakom de fantastiska smakerna och du får dessutom chans att se och prata med personen som står bakom produkten. 

Bland Halmstads besöksmål hittar du allt ifrån lantliga caféer till öppna trädårdar och gårdsbutiker. Smaka, dofta, känn och njut av den myllrande Saluhallen som fylls till bredden med varor från lokala producenter. Engdahl & Co är ett hantverksbageri med traditioner. Varje surdegsbröd bakas för hand med kärlek, lång jäsningstid och ekologiskt mjöl från de halländska åkrarna. Engdahls Bageri grundades redan 1873.

 


Under 1920-talet etablerade mejeristen Håkan Jönsson Kvibille som ostleverantör. Idag är det Halländska mejeriet ett av de mest populära i den stora Arla-familjen. All mjölk som ystas till cheddar- och ädelost på Kvibille Mejeri kommer idag från Halland.
 


Alpha Ousmane och hans fru Ida lever och andas kaffe och driver sitt kafferosteri på vackra Slottsmöllan i Halmstad. Alpha har många års erfarenhet av alla dess former och siktar på ett brett utbud till dig som önskar kaffe utöver det vanliga. 
 

Med en produktion som uppgår till ca 60 ton per år driver makarna Ulrika och Henrik Eriksson Fungigården i Harplinge. Deras ostronskivling är inte bara delikat utan även KRAV-godkänd. Odlingen sker i moderna lokaler under kontrollerade förhållanden för högsta kvalitet. 

Ute på Slottsmöllan i Halmstad huserar många framgångsrika företag. Ett utav dem är Halmstad Brygghus med sina fantastiska drycker bryggd med halländsk kunskap och omsorg sedan 2013. Man brygger både öl och läsk med lokala råvaror till närområdet med inspiration från omvärlden. 
Sommaren 2017 öppnade ett nytt café i Halmstad City. Cortado Coffeeshop jobbar i så stor mån som möjligt med ekologiska och närodlade produkter och samarbetar med flera lokala leverantörer. Här hittar du frukost, lunch och fika. 
 


Wapnö lockar många besökare året om. Gården producerar alltifrån  kött och mejeriprodukter till egen öl. I mer än tjugo år har Wapnö utvecklat ett eget ekologiskt kretslopp på gården och hållbarhet är ett stort fokus för verksamheten.  Caféet uppe på Hallandsgården har serverat våfflor med sylt och grädde i över 90 år. Idag drivs caféet som Ekoteket och har öppet under sommaren. Allt som säljs är ekologiskt och i så stor mån som möjligt gjort på närproducerade varor. 


 Mr Gelato har sedan sin start blivit ett mycket populärt inslag på gatorna i Halmstad City. Tillverkning av färsk italiensk glass & sorbet sker i Gullbrandstorp utanför Halmstad med naturliga smaker inspirerad av säsong, lust och tillgänglighet.


Heagårds Skafferi är beläget  strax utanför Halmstads stadskärna. Den stora gården erbjuder lantlig lyx och service i världsklass. Byggnaden i sten har anor sedan 1600-talet och är idag en plats för evenemang, café, restaurang, inredningsbutik, gårdsbutik och galleri. I parken erbjuds både konserter och grillkvällar. 
 

Honungsbruket i Haverdal producerar honung, marmelad, sylt och senap helt utan konserveringsmedel. Allt kokas i små satser i koppargryta över öppen låga och ger smaker som förgyller såvär maträtter som bakverk. Ekbackens fågel producerar kycklig som får gå ute under säsong. Tack vare den fantastiska omsorgen lever kycklingarna dubbelt så länge som vanliga kyckligar och får ett foder med lägre proteinhalt vilket gör att de växer långsammare. 
 

Det lilla mejeriet med det stora hjärtat. Hagarnas mejeri är ett hantverksmejeri beläget i Holm. Här ystas ekologiska ostar på mjölk från en närliggande gård. När Skånskans dofter sprider sig över Citys gator blir både gamla och unga lyckliga. Bageriet startade redan 1930 och har alltså sedan dess förgyllt Halmstadsbornas fikastunder med hembakat med gamla baktraditioner kombinerat med nytänk. 

Bär har en stark smak av sommar. På Hallands bär har man levererat den smaken sedan 1950. Mellan Falkenberg och Halmstad har verksamheten odlingar på ca 30 ha. Med fokus på jordgubbar som odlas från sena maj till      mitten av oktober. 

Sedan 1899 har Östras bröd delat med sig av sina fikabröd och matbröd. Med mycket historia och tradition fortsätter de att arbeta med kvalitet i fokus. Ett smakrift och saftigt bröd är vad Östras vill ge sina kunder. 


Förra året fick ni se kockarna Christoffer Bengtsson och Dennis Säwström på scenen i Matstudion, i år har de en egen monter i Saluhallen. Ingen av dessa två nöjer sig med annat än högsta kvalitet så vad de kommer att erbjuda blir spännande att se. 
 Food Market Delikatess är en del av Food Market på nybyggda Hallarna. Delikatessavdelningen erbjuder charkdiskar, specerier och egenbakat bröd i en saluhallskänsla. 

 

Dönardalens delikatesser producerar och säljer lammkött,sillinläggningar, honung, chark och presentprodukter till både privata konsumenter och företag. De har en egen gårdsbutik och erbjuder även BBQ catering. 

I en skog i Ulvered, vackert beläget i Hallands inland ligger Ulvereds Hjorthägn. Ett gårdsslakteri som idag vuxit till ett lokalt, småskaligt grossistföretag med försäljning av hjort och vilt, främst till restauranger. 

Från början var Biskopstorps Gårdskött ett ungdomsföretag som David Andersson drev tillsammans med Ludvig Håkansson, Zakarias Norén och Fredrik Björding. Efter UF-året avvecklades företaget och startades senare upp som ett enkelt bolag som idag drivs av bröderna David och Johan Andersson. Allt kött företaget säljer är 100% svenskt och kommer från gården Brogård som ligger i utkanten av Holm. 

Pizzabussen har blivit en riktig succé i Halmstad. Både på privata och allmäna evenemang. Här blandas svenska och italienska råvaror för att skapa bästa möjliga kvalitet. Tillgång och kvalitet är just vad som avgör vilka råvaror som används för dagen.